Puun oksalta auton rattiin

Olen ollut nyt muutaman viikon kursseilla Tampereella Poliisiammattikorkeakoululla. Meitä on parikymmentä – uskaltaisin jopa sanoa – liikenteen ammattilaista eri puolilta maata syventämässä tietotaitoaan liikenteenvalvonnan saralla. Kursseilla olleet aiheet ovat olleet kyllä mielenkiintoisia, mutta on siinä jotain muutakin.

Me kurssilaiset teemme työtämme eri puolilla maata, erilaisissa olosuhteissa ja eri asioita painottaen. Olemme olleet poliiseina jo jonkin aikaa, jotkut kauemmin, jotkut vielä kauemmin. Ihmisinäkin olemme hyvin erilaisia.

Mutta meillä kaikilla on syvä huoli kanssaihmistemme selviytymisestä liikenteessä.

En ihmettele, että vuosikymmeniä sitten käydyn autokoulun opit ovat kadonneet jonnekin, ja liikenteessä mennään eteenpäin lähes korvakuulolla. Sitä ihmettelen, että nuorelle ihmisellä lähimuisti pätkii niin paljon, ettei painomuste ole kunnolla tuoreesta ajokortista ehtinyt kuivua, kun yksinkertaisimmatkin liikennesäännöt ovat  tuntemattomia.

Sitä ihmettelen, kun perheenäiti tai -isä ajelee ylinopeutta, päin punaisia liikennevaloja  eikä noudata suojatiesääntöjä, ja kyydissä on lapsi(a). Imeväisikäinenkin imee tutin ohella käyttäytymismalleja isältään ja äidiltään. Kotona luodaan pohja sille asennemaailmalle, jota lapsi kasvaessaan jatkaa. Autokoululla on hiton huonot mahdollisuudet enää vaikuttaa asenteisiin.

Sitä ihmettelen myös, että moni itseään sivistyneenä pitävä tienkäyttäjä kuvittelee liikenteessä vallalla olevan viidakon lait ja isomman etuoikeus. Liikenteessä vuosittain kuolleiden määrä on pudonnut kolmannekseen 1970 alusta. Syinä ovat muuttunut lainsäädäntö (mm. nopeusrajoitukset, joita silloin kutsuttiin kattonopeuksiksi, turvavyön käyttöpakko ensin etupenkillä, myöhemmin myös takapenkillä) ja turvallisiksi kehittyneet ajoneuvot. Mutta asenteet eivät ole juurikaan muuttuneet. Sitä minä ihmettelen. Ja ihmettelee moni muukin.

Entäpä jos seuraavan kerran kun lähdet autolla liikkeelle, mielessäsi käväisisikin ajatus: ”tänään minun liikenteessä tekemän virheen takia joku saattaa vammautua tai kuolla”. Vaikuttaisiko se sinun tapaasi käyttäytyä liikenteessä? Ihmettelen, jos ei.

Jätä kommentti

css.php