Avoin kysymys Paul Betckelle

Olette lähtenyt melkoisella vimmalla ajamaan Ahveniston moottorirataa alas. Olette esittänyt hankkeenne tueksi useita ympäristöön ja (mielen)terveyteen liittyviä argumentteja.

Kirjoituksistanne saa sellaisen kuvan, että moottoriradasta on muodostunut Teille jonkinlainen henkinen demoni, joka pitää häätää pois hinnalla ja lähes keinolla millä hyvänsä.

En vain parhaimmalla tahdollanikaan ymmärrä miksi?

Ymmärtäisin, jos radan läheisyydessä ei olisi muuta kuin kaunis luonto. Mutta kun ei ole. On moottoritietä, vilkkaasti liikennöityjä katuja, kauppakeskus ja on ihmisiä. Kyse on siis kaupungista, jossa on elämää. Tai siis pitäisi olla.

Keskustelupalstoilla jotkut kirjoittavat, etteivät Ahveniston harjuilla kävellessään kuule lintujen ääniä moottorin pauhun alta. Olen kävellyt siellä usein kuunnellen lintujen lauluja moottoreiden äänistä huolimatta. Siellä on siis lintujakin ja on paljon muitakin eläimiä. Ne lienevät vuosikymmenten saatossa sopeutuneet ympärillään kuuluviin ääniin.

Melusaasteesta on helppo puhua. Melu koetaan yksiöllisesti. Jonkinlaiset mittarit on kuitenkin saatu sovittua, joiden avulla pyritään määrittelemään se raja, jonka jälkeen taustaäänet muuttuvat meluksi.

Hämeenlinnassa on melumittaukset tehty sekä Ahveniston moottoriradan ympäristössä että muistaakseni myös Hätilän ampumaradan vaikutuspiirissä. Moottoriradan vastustajien mielestä mittaukset on tehty väärin tai tuloksia on luettu väärin.

Moottoriratayrittäjä on sitoutunut vähentämään radankäytöstä aiheutuvaa haittaa, mutta eihän se tunnu riittävän.

Oletteko Te tullut koskaan ajatelleeksi, mikä merkitys moottoriradalla voisi olla esimerkiksi liikenneturvallisuudelle? Vuosittain liikenteessä kuolee lähes neljäsataa ihmistä, joista moni, erityisesti nuori vain siksi, että kuljettajalla on ollut halua näyttää muttei kykyä hallita ajotaitoaan. Mikä olisi sen parempi paikka päästellä turhia höyryjä ulos ja hakea omia rajojaan kuin turvallinen moottorirata?
Mikään ei siis ole Teidän mukaan mennyt kohdalleen tässä asiassa, kun nyt vielä tuli ilmi, ettei YVA-arviointia kytketä ympäristölupaan.

Onneksi sentään elämme vapaassa maassa, jossa jokainen  voi valita asuinpaikkansa omien mieltymyksiensä ja tarpeiden mukaan.

Kaikesta huolimatta kaunista kevään jatkoa

Ismo Soukola

2 kommenttia artikkeliin “Avoin kysymys Paul Betckelle”
 1. avatar vainio marjaliisa sanoo:

  Ismo Saukkolalle. Olen sivusta seurannut tätä moottoriratakeskustelua jota Betcke ja kumppanit ylläpitävät.
  Toki Tiiriössä käydessään ei voi kieltää että moottoriradalta tulevat äänet ovat yli muun melun, mutta ne kuuluvat toki vaiempina myös kaupungin itäpuolella . Samoin voi itäisen harjun päällä nauttia ilmaiskonserteista kun kesän festivaalit
  käynnistyvät. Nämä äänet eivät kuitenkaan hallitse elämääni. Eikä sitä häiritse myöskään kesäsunnuntaisin samaan aikaan käynnistyvä ruohonleikkurien armeija omakotialueella, on vaan siedettävä. Mitä sitten Hätilän ampumarataan tulee, nin kukaan
  ei tietääkseni ole puuttunut yöllisiin/iltayöstä alkaviin ampumahrjoituksiin. Ne jos mitkä häiritsevät ihmisten yörauhaa ,
  huonosti nukutun yön jälkeen se työteho on vähän niin näin. toin tässä kommentissani esille muutamia muitakin melusaasteen
  aiheuttajia tässä kaupungissa ja myös ihmettelen edelleen itsekseni mikä seikka nostaa moottoriradan ylitse muiden

 2. avatar Ismo Soukola sanoo:

  Hei, Marjaliisa!

  Olen jokusen vuoden asunut lähes tässä ampumaradan naapurissa. Olen vissiin senverran hyväuninen, etten ole kuullut öisin pauketta radalta. Toki sieltä iltaselta jotain pientä kuuluu, mutta isoimmat pommit paikautellaan kyllä päiväsaikaan.

  Tämä Hämeenlinna on melkoisen metka paikka asua, eikö vaan. Jos asut länsipuolella (pidetään vaikka Vanajavettä jakajana), niin jo vain moottorirata häiritsee. Jos taas olet leirisi itäpuolelle pystyttänyt, niin Hätilähän se häiritsee paukkeellaan.

  Pohjoiseen ei voi mennä, kun siellä on se Hattula, ja etelässä Janakkala. Mutta nythän on lännen suunta – siellähän ei ole varsinaisesti mitään. Ellei nyt niin pitkälle mene, että Räyskälän lentokentän meteli alkaa häiritä.

  Eli tarkoitan tällä sitä, että edelleen Suomessa voi asumapaikkansa valita melko vapaasti. Jos ei melua siedä, niin nyt Hämeenlinnassakin on asuinalueita, joissa auton ääni yleensä tarkoittaa pihaan ajavaa vierasta.

Jätä kommentti

css.php