Asianomistajan suostumuksella

Luin lehdestä, että ryöstäjä oli pakottanut taksikuskin ajamaan melkoisen matkan. Käydessäni 80-luvulla Tukholmassa huomasin, että takseissa kuskit istuivat pleksisen suojamuovin takana, ettei heihin päässyt takapenkiltä käsiksi.

Jostain syystä suomalaiset taksarit eivät asiasta innostuneet. Eivät senkään jälkeen, kun taksiryöstöjä oli epätavallisen paljon, eikä ihmishenkien menetyksiltäkään säästytty. Sitten keksittiin asentaa takseihin valvontakamerat. En tiedä oliko se syynä, vai mikä, mutta ryöstelyt vähenivät.

Sen sijaan juoksutakseja otetaan yhä useammin. Eli siis kun perillä ollaan ja olisi maksamisen aika, pinkaistaankin juoksuun ja jätetään kuski nuolemaan näppejään. Laman iskiessä juoksutaksi-ilmiö lisääntyy. Usein tekijä jää kateisiin ja muutaman kymmenen euron maksu saamatta. Ymmärrän yrittäjää tai renkiä, sekin raha on pois tilistä.

Luulisi nykytekniikalla olevan mahdollista rahastaa myös taksimatka etukäteen. Luodaanko sitten vyöhykejärjestelmä, jonka sisällä matka maksaa saman ajetun matkan pituudesta riippumatta? Tai kuljettajan syotettyä asiakkaan ilmoittama määränpää päätteeseensä, se näyttäisi kilometrit ja summan. Ei luulisi olevan vaikeata, mutta onko siihen haluja?

Sitten toisaalle: polttoaineen ja muiden elin-, retkeily- ja kodinsisustamistarvikkeiden myyntipisteet, joita ennen nimitettiin huoltoasemiksi. Tämän tästä poliisille ilmoitetaan bensiininäpistyksistä. Tankataan itsepalvelumittarista tankki täyteen ja sitten baanalle. On valvontakameroita, joiden taltioimista kuvista erottaa kyllä, että joku tankkaa jonkunmerkkiseen autoon. Ja siinä se sitten on.

Tässäkin olisi yksinkertainen ratkaisu, joko maksu etukäteen tai mittarit toimisivat ainoastaan korteilla. Tähänkään bensiinikauppiailla ei ole halua lähteä, koska heidän mukaan se vähentäisi asiointia sisällä myymälässä. Nojaa, kaikilla asioilla on haittansa. Kyllä se kuitenkin hieman ketuttaa, että menoveden litrahinnassa muutamalla senttillä katetaan näppäreiden aiheuttamaa hävikkiä.
Joskus seitkytluvulla Veltto Virtanen esiintyi Ämyrockissa. Muistan hänen kailottaneen ilmoille silloin täysin mahdottomalta tuntuneen ajatuksen keskioluen saamisesta r-kioskeihin. Se oli yhtä käsittämätön ajatus, kuin jos joku silloin olisi ennustanut Velton pääsevän kansanedustajaksi.

Niin vaan maailma muttuu. Veltto on ollut jo Arkadianmäellä jonkin aikaa. Samoin keskiolut r-kioskeissa. Mikä aasinsilta, mutta en malttanut olla käyttämättä.

Kuka keksi panna oluttuotteet esille näissä itsepalvelukioskeissa siten, että niiden anastaminen on mahdollisimman helppoa. Olen nähnyt sellaisenkin kioskin, jossa ei tarvitse edes kunnolla astua sisälle, kun saa näppeihinsä mäyräkoiran. Kun se oluen hankkiminen on tehty noin helpoksi, kuka sitä nyt enää jaksaa kassalle astella ostoksiaan maksamaan.

Jos rikoksen tekoon ei nyt ihan suoranaisesti kannusteta, mutta saatetaan olosuhteet otollisiksi eli annetaan varkaalle se tilaisuus, eikö silloin voisi kuvitella asianomistajan tavallaan suostuneen siihen, että taksikyyti, bensa tai oluet jätetään maksamatta.

Valitettavsti tuntuu usein olevan helpompaa huutaa yhteiskuntaa apuun kuin itse tehdä asialle jotakin.

Jätä kommentti

css.php