Ketä edustat, edustaja?

Sepä on kumma laitos tuo Eduskunta. Nääs kun siellä pitäisi olla 200 kansanedustajan työpaikka (monen muun lisäksi). Heidän pitäisi siis edustaa kansaa sillä mandaatilla, jonka he vaaleissa äänien muodossa kansalta ovat saaneet.

Viime aikoina vellonut vaalirahoitushärdelli kuitenkin kertoo, että suurin osa näistä ”kansan”edustajista edustaakin jotain järjestöä, yritystä tai jopa ismiä. Näin voisi päätellä siitä, mistä he ovat rahansa vaalikampanjointiin saaneet.

Taviksella ei ilman pankkilainaa oli asiaa näihin karkeloihin. Ja vaikka lainaa saisikin, eikö hän sitten olisikin lainaa antaneen pankin liekassa?

Mitäpä jos kansanedustajat valittaisiin tietokoneohjelmalla, joka valitsisi jokaisesta vaalipiiristä asukaslukuun suhteutetun määrän edustajia, jotka edustaisivat kyseisen vaalipiirin väestöä ikärakenteen, koulutuksen sekä sosiaalisen ja etnisen taustan mukaan.

Tai jos edellämainitulla tavalla poimittaisiin esiin vaikka kymmenkertainen määrä ehdokkaita, joille valtio kustantaisi yhdenmukaiset mahdollisuudet kampanjointiin, ja joista kansa pääsisi sitten äänestämään.

Ja jos näin valittu edustaja toimisi kaudellaan pyyteettömästi ja ahkerasti kansa etu mielessä, hänelle voisi aueta jatkopesti ilman uutta hakumenettelyä. Lisäisi kummasti motivaatiota.
Eliitti kyllä hymähtelee moiselle ja väittää, ettei tuolla tavalla saataisi eduskuntaan asiantuntevaa ja kyvykästä porukkaa, niin kuin nyt kaikenmaailman taabermanneja, karpeloita ja alataloja. Siis mitä vahinkoa siitä olisi?
Utopiani toteutuminen merkitsisi myös, että jokainen tulisi valituksi omilla ansioillaan ja puolueiden merkitys vähenisi pikkuhiljaa. Lopulta puolueille ei enää olisi tarvetta. Puoluetuet voisi jatkossa käyttää kansan vähäosaisten hyväksi.
Eli pelkkiä positiivisia asioita!!

Kommentti artikkeliin “Ketä edustat, edustaja?”
 1. avatar Riitta Nyqvist sanoo:

  Moikku Ismo!
  Ihan varteenotettavia ideoita.
  Jotta valta,
  joka voittaa kiimankin,
  ei lorahtaisi näiden valittujen päähän..
  tulisi avustaja-armeija vaihtaa valtion palkkaamiin orjiin,
  jotka Arkadian triumfeissa kuiskisivat näiden ceasareiden korvaan melko säännöllisesti
  ”- Muista, sinäkin olet vain kuolevainen”
  T. Riitta

Jätä kommentti

css.php