SIRPALEITA

Persut

Tässä on reilu vuoden verran tullut maisteltua politiikan teon makua. Mielenkiintoista ja paikoin hyvinkin haastavaa on ollut. Kiinnostavuutta lisää, että seurattavana on kaksi tasoa: valtakunnan- ja kunnallispolitiikka.

Vihreät kertoivat julkisesti keiden kanssa aikovat seuraavassa hallituksessa istua. Mikään ylläri ei ollut, etteivät kristilliset ja perussuomalaiset kuuluneet suosikkeihin. Sinänsä huvittavaa, että vihreät taitavat lukea itsensä ruotsalaisten tavoin hallituksen vakioporukkaan. Toisaalta, mikä puolue tahansa hyötyy vihreiden politiikanteosta, he kun ovat valmiita myymään aatteensa hallituspaikan hinnalla asiasta kuin asiasta.

Onneksi kunnallispolitiikassa puoluepolitikointi jää hieman vähemmälle. Valtuustossa vihreät ovat tuoneet esiin paljon sellaisia kantoja, joita perussuomalaisetkin voivat kannattaa. Ja ennemminkin valtuusto on keskittynyt taistelemaan lamaa vastaan yhdessä, kuin toistensa aatemaailmoja vastaan.

Politiikanteon lisäksi mielenkiintoa ja haastetta riittää myös perussuomalaisten omassa keskuudessa. Joskus jopa kiusalliseen huvittuneisuuteen saakka.

Siat ja vangit vanhusten edelle

Vankien ja tutkintavankien (siis rikoksesta tuomittujen tai epäiltyjen) olosuhteista tuli pyyhkeitä laillisuusvalvonnan huipulta. On siis väärin, että kriminaali joutuu elämään lähes vankilamaisissa olosuhteissa. Lämmintä ruokaa pitää saada kaksi kertaa päivässä, ulos pitää päästä kerran päivässä, samoin suihkuun. Kuinka moni vuoteeseensa loppuelämäksi tuomittu vanhus saa samat palvelut?

Ministeri Sirkka-Liisa Anttila ryhtyy korjaamaan sikojen (siis niiden röhkivien, lihaa tuottavien tuotantoeläinten – ei siis liity edelliseen kappaleeseen) elinolosuhteita neljännesmiljoonan imagonkohotuspaketilla. Ei pitänyt huonojen kasvatusolosuhteiden olla ministerillekään mikään yllätys, mutta miksi asian eteen ei ole tehty mitään. Neljännesmiljoonalla olisi saatu aikaiseksi edes toimiva valvonta.

Ei luontokappaleiden huono kohtelu mikään naurun asia ole. Mutta alkaa tulla naurua kyynelten läpi, kun seuraa miten nyky-yhteiskunnassa asioita arvotetaan. Pelkäänpä, etteivät vanhukset päädy finaalissa edes pronssisijalle. Ohitse saattaa kalkkiviivoilla rynnätä vielä liito-oravat, minareetit, yhdistyvien kuntien viiden vuoden rauhoitusajan jälkeen työttömäksi jäävät virkamiehet jne….

Liikenneasenne

Menin ihan piruuttani vilkaisemaan Suom24-”keskustelu”palstan Hämeenlinna-aiheisia kirjoituksia. Näin ohimennen sanottuna, palsta on melko hyvä mittari peruskoulun kirjoittamisen opetuksen tasosta. Sinne kirjoittavat, kun harvemmin ovat koulujaan pitemmälle jatkaneet. Tai jos ovat, hyvin ovat kynttilänsä vakan alle piilottaneet.

Melkoisen viestiketjun oli saanut aikaan kirjoitus, jossa väitettiin poliisin mielivaltaisesti jahtaavan nuoria liikenteessä. Väittely kääntyi inttämiseen onko luistossa oleva auto hallinnassa vai ei. Olin viime viikon Naarajärven ajokoulutuskeskuksessa palauttamassa mieliin liukkaankelin ajoniksejä. Olisi muuten opettava kokemus kaikille muillekin. Ja loppuisi se turha inttäminen.

Yllättävän monen kirjoittajan ”kaveri” oli saanut sakot. Harvemmassa olivat ne kirjoittajat, jotka itse olivat sakkoja saaneet. Siitäkin voi jotain päätellä. Jos haluaa.

Vuoden turhake

Vuoden turhakkeeksi on tänä vuonna valittu ilotulitteet. Loistovalinta! Vaikka vuodenvaihteen paukutteluun on vielä hieman aikaa, tipahteli jo ensimmäiset paukkumainokset postiluukusta. Myynti alkaa vasta välipäivinä. Onneksi, sillä silloin alkaa myös pauke. Useat kaupungit tulevat kieltämään yksityisten paukuttelun ydinkeskustoistaan. Silti siellä räiskää.

Puolustelijat sanovat, että moni pieni urheiluseura rahoittaa toimintaansa myymällä ilotulitteita. Niin, ja ennen toimintaa rahoitettiin jätepaperia ja pulloja keräämällä ja muuta talkootyötä tekemällä. Eli on niitä tienuukeinoja muitakin. Jotkut ovat ekologisuudessaan kannatettavia. Ainakin kun verrataan roskaa aiheuttaviin ilotulitteisiin.

Kuinkahan moni aikuinen tulee edes ajatelleeksi syyllistyvänsä räjähderikkomukseen antaessaan alaikäiselle jälkikasvulleen paukkuja ja raketteja.

Vuodenaikaan liittyvät toivotukset

On aika toivottaa kaikille blogiani lukemaan ja jopa kommentoimaan vaivautuneille

Rauhallista Joulua ja Onnea vuodelle 2010

Jätä kommentti

css.php