Päätä pensaaseen – kyllä se siitä sitten…

Kauhajoen kouluampumistapauksen tutkijalautakunta esittää loppuraportissaan mm. kaikkien itselataavien käsiaseiden kieltämistä ja niiden keräämistä kansalaisilta pois. Miksi halutaan kieltää vain nämä aseet? Onhan viimepäivinäkin tehty väkivallantekoja haulikolla, miksei siis kerätä haulikkojakin. Tai luodikkoja, onhan niilläkin saatu ihmisiä hengiltä – yhdellä kertaa meni neljä poliisimiestä muinoin.

Jos puoliautomaattipistoolit kielletään, mitä tehdään revolverityyppisille aseille? Harjaantunut käyttäjä lataa revolverin yhtä nopeasti kuin pistoolinkin. Eikä revolverit jää tehoissakaan yhtään vaatimattomammiksi, päivastoin.

Pitäisikö kieltää autot? Kolmisensataa vainajaa joka vuosi. Kirveet, puukot, vasarat, leipäveitset, pesäpallomailat,  juu pesäpallomailat – pesäpallopeli pitää siis kieltää siinä missä ampumaurheilukin. Hui miten vaarallista elämä onkaan.

Hei, oikeesti: ei maailman pahuus poistu, vaikka kuinka painaisi päänsä pensaaseen. Se, että kahdessa järkyttävässä tapauksessa käytettiin luvallista itselataavaa pistoolia – Sellon tapauksessa, muistattehan, oli kyseessä luvaton ase, ei tee niistä yhtään sen vaarallisempia kuin muistakaan ampuma-aseista. Ratkaisevinta on se, kenen kädessä ase on. Jokelassa ja Kauhajoella se nyt sattui olemaan sellaisella henkilöllä, josta vain myötätunto tekijöiden omaisia kohtaan estää minua käyttämästä sitä h-alkuista sanaa.

Käsiaseiden täyskielto – siihenhän tässä loppujen lopuksi pyritään – ei estä väkivaltaa, se on nähty Iso-Britanniassa. Luvattoman aseen saa nykyään käsiinsä vallan helposti. Jostainhan sellainen Skupollinkin käteen päätyi.

Pitäisikö sittenkin keskittyä ennaltaehkäisevään työhön? Nyt joskus jopa typeryyteen saakka ulottuvat tietosuojalait estävät tiedonkulkua viranomaisten välillä. Kyllä poliisilla tulee olla mahdollisuus saada sosiaali- ja terveydenhoidolta tietoja luvanhakijan (mielen)terveydentilasta. Useassa asiassa poliisi on velvollinen luovuttamaan henkilöä koskevia tietoja sosiaali- ja terveysviranomaisille, mutta jostain kumman syystä tiedonsiirto toisin päin on monesti estetty.

Lautakunnan raportissa on hyviäkin esityksiä: aseiden hankinnan ikärajaa esitetään nostettavaksi ja aselupaa määräaikaiseksi. Onhan ajokorttikin määräaikainen, ja tiettyjen ikävuosien täyttyessä vaaditaan lääkärintodistus ajokyvyn säilymisestä. Samaa voisi soveltaa ampuma-aseen hallussapitolupaan.  Määräajat tulisi tosin olla huomattavasti lyhyempiä.

Lisäksi vaaditaan lisää rahaa mielenterveystyöhön. Omassa työssäni näen tämän tästä, että vapaana kulkee sellaisia mielenterveyspommeja, jotka kolmekymmentä vuotta sitten olisivat olleet visusti lukkojen takana. Mielenterveydenhoidon alasajo ja vakavastikin häiriintyneiden potilaiden siirtäminen avohoitoon tuo säästöä jossakin, mutta onko sitten hyväksyttävä säästöjen hinta, joka tulee maksettavaksi pahimmillaan Jokelan, Kauhajoen ja Sellon kaltaisina tapauksina?

5 kommenttia artikkeliin “Päätä pensaaseen – kyllä se siitä sitten…”
 1. avatar Hannu Kärpänen sanoo:

  Moron Ismo!
  Kaiketi asiat ovat, kuten kirjoitit, aseidenkin suhteen. En kuitenkaan näe hirmuista tarvetta siviileillä omistaa käsiaseita, varsinkaan puoliautomaatteja. Jos valtiovalta päättäisi toteuttaa tämän keräyksen, niin siitä pitäisi tehdä jonkinlainen hyväntekijäiskeräys. Kampanja, johon aseettomatkin kansalaiset ja rauhanyhdistykset, yritykset yms voisivat osallistua rahallisesti. Menisi ne rahat sitten aseiden lunastukseen tai muuhun mielenterveystyöhön.
  T, Hannu

 2. avatar Ismo Soukola sanoo:

  Ehtoota Hannu!

  Kyllä hallussapidon ehtoja tulee kiristää eli käsiaseen omistajalla tulee olla jokin muukin peruste kuin satunnainen räiskiminen. Metsästyksessä loukkupyynnissä käsiase toimii lopetusaseena paremmin kuin pitkä pyssy. Ja kyllä urheiluammunta erilaisine lajeineen tulee hyväksyä.

  Aseiden kerääminen maksaisi arviolta n.40 miljoonaa euroa (lähde: YLE teksti-tv), ja aseiden arvo siihen päälle (varovainen arvio: aseita n. 200 000 ja varovainen keskihinta 300 euroa), arviolta yhteensä 60 miljoonaa euroa. Luulisi tuolla 100 miljoonalla eurolla laittavan mielenterveysasiat tässä maassa reilaan.

  Muutaman sekopään takia tuhannet ampumaurheilun harrastajat, metsästäjät ja yrittäjät pannaan maksumiehiksi – sitä minä en hyväksy.

 3. avatar Heikki Koskela sanoo:

  Moi Ismo!
  Kyllä astalo löytyy, jos on halua vahingoittaa toista ihmistä.
  Katselin telkkarista dokkarin Englannista, missä on yksityisen ihmisen lähes mahdotonta saada lupaa ostaa käsiasetta.
  Siellä on tullut lähes kansallissairaudeksi puukottaa ihmisiä viikonloppuisin.
  Turvatonta on sekin, kun lähes joka nuorella on kääntöveitsi taskussa.
  Terveisin Hessu K.

 4. avatar Irma Taavela sanoo:

  Hei!
  Niin tämä on vasta ensimmäinen pensas niistä monesta sisäkkäistä, joskaan aseetkaan eivät ole koskaan hyvästä.

  Naamakirjassa on aiheeseen liittyvä hyvä ryhmä ”Aseet eivät tapa, vaan ihmiset. Lisää rahaa mielenterveystyöhön!”
  Jatkojalostettuna voisin tähän sanoa mielenterveyshaasteiden parasta ennaltaehkäisyä olevan ihan jokaiselle hyvinvointia tuottavan tasa-arvoisen ja inhimillisen yhteiskunnan, jota se ei nyt ole.
  Että jos ei makseta ihmisten hyvinvoinnista, niin maksetaan sitten vähintään tuplana pahoinvoinnin seurauksista.

  T. Irma

 5. avatar Pimu sanoo:

  Minusta vielä järkyttävämpää kuin nämä yksittäiset isoa mediajulkisuutta saaneet tapaukset on nämä jokapäiväiset tapot ja murhat mitä kännipäiten tai mustasukkaisuudessa tehdää. Tänä vuonna on kuollut näissä tapauksissa jo varmaan yhtä paljon ihmisiä kuin em. Jokelan, Kauhajoen ja Sellon tapauksissa yhteensä ja mennään vielä helmikuuta. Tämä käsiaselakien tiukentamisehdotus on todellakin vain pään pensaaseen pistämistä ja käsien ylös nostamista ja juuri sen tason lillukanvarsien pohdintaa, mihin eduskunta ja hallitus on viime vuosina näyttänyt keskittyvän kansalaisten hyvinvoinnin edellytysten pohtimisen sijaan.

Jätä kommentti

css.php