Onko AKT haukkaamassa hatullista p…?

AKT hylkäsi hetki sitten valtakunnansovittelijan sovintoesityksen. Tässä taloudellisessa tilanteessa AKT pelaa peliä, joka jossain muussa yhteydessä aika kevyesti täyttäisi kiristyksen tunnusmerkistön. Sympatiaa ei minun suunnalta juurikaan heru. Keskiviikkoaamuna saatan saada muutaman sielunveljen räntäsateessa linja-autoa turhaan odottelevista työmatkalaisista.
Eipä työnantajapuolellakaan puhtaita jauhoja pussista löydy. Lamaa hyväksikäyttäen on saneerattu rankemmalla kädellä.  Saneeraukset harvoin yltävät kabinetteihin ja osinkojen jakoon saakka. Duunari kärsii. Herrat ei.

AKT on astunut reippaasti samalle polulle, jolla korskeasti tallasivat muinoin mm. Paperiliitto ja Merimies-Unioni. Röyhkeä oman edun tavoittelu järjettömine palkankorotusvaatimuksineen käynnisti kehityksen, jonka tuloksista saamme nyt ”nauttia” korkojen kanssa, kun paperikone toisensa jälkeen pysähtyy ja tuotanto siirtyy toiselle puolelle maailmaa, ja kun lähes koko kauppalaivasto on ulosliputettu ja jäänmurtajat viihtyvät etelämerien lämmössä.

Ihmettelen ammattyhdistyspomojen lyhytnäköisyyttä. Luulisi järjestöjen hyötyvän taloudellisestikin jäsenistönsä työllisyydestä ja jäsenmaksukyvystä, vaikka hieman pienemmällä palkalla, mutta pidemmällä työuralla. Jäsenten selkänahasta se järjestöjyräkin palkkansa repii. Työtön jäsen tuppaa olemaan enemmän menoerä.

Lieneekö AKT:ltä unohtunut, että elämme toisenlaisessa maailmassa kuin vielä 1980-luvulla. Ulkomaisten liikennöitsijöiden tulo jakamaan pientä markkinakakkua on tosiasia.
Onko AKT:llä todella varaa päästää näitä työpaikkoja käsistään?

5 kommenttia artikkeliin “Onko AKT haukkaamassa hatullista p…?”
 1. Pimu sanoo:

  Onhan se aina ikävää tietysti, jos jollain duunareillakin, eikä pelkästää bisnismiehillä ja poliitikoilla, on sen verran vaikutusvaltaa, että pystyvät pistämään maan asiat sekaisin edes hetkeksi. Minä taas ihmettelen kovasti niiden työntekijöiden lyhytnäköisyyttä, jotka kuvittelevat, että joskus menetetyt edut saavutetaan myöhemmin uudelleen ilman hirveää vääntöä. Onhan se nähty monessa yhteydessä edellisen laman jälkeen, että niin hyviä aikoja ei tulekaan, että duunari saisi menetetyt edut takaisin. Jos olen väärässä, niin jokuhan voi vaikka esimerkillä todistaa tämän vääräksi.

 2. Heikki Koskela sanoo:

  Moi Ismo ja Pimu!
  Suomalaisilla on sillä lailla ikävästi asiat, ettei meillä ole mitään palvelun tai tavaran tuotantoa, mitä ei muualla tehdä halvemmalla.
  Elintasomme putoaa eli lähestyy keskivertoa globaalia elintasoa.
  Lakkoilu sopii tilanteeseen huonosti. Itse arvostan tehyläisten menettelyä: lisää liksaa tai verokirja pois. Silloin punnitaan, kuka tekee työni halvemmalla.
  Hauskaa päivän jatkoa t.Hessu K.

 3. jiitee sanoo:

  Jep!
  Pimu laittoi asiaa! Pelin henki tuntuu nyt olevan se, että duunarin kuviot ajetaan – tavalla tai toisella – mahdollisimman alas. Syyttelypolitiikka (siis tämä eri alojen romahdus jne), jota ammattiliittoja kohtaan harjoitetaan on yksi monista.
  Tuntuu kuin mitään ei saisi pyytää, vaikka se kuinka perusteltua olisi.
  Säälittävää lisäksi on se, että osa perusduunariporukasta, omaa napaansa tuijottaen on tähän kelkkaan mukaan mennyt!
  Aivan oma lukunsa on kommentoinnit ja kirjoitukset, jotka tehdään ikään kuin ”duunarihengessä”, mutta tekijät ovat ihan toisesta maailmasta. Näin saadaan ”hajoita ja hallitse” menttaliteettiä kehiin.

  Joskus mietin, että tarvitseeko tämän maan työläisporukka niin julman kyykytyksen, jotta sen on pakko nousta sankoin joukoin barrikaadeille..? Toivottvasti niin pitkälle ei tarvitse/ anneta mennä.

  Lakkoilu on aina ikävää, mutta siitä huolimatta: peukkuja aakooteeläisille.

 4. Pimu sanoo:

  Toi on niin tota, JT. Heti kun duunissa ei ihan konkreettisesti tule hiki pintaan ja saadaan pankista lainaa ensiasuntoo ja skoda oktaviaa varten niin ollaan niin porvaria, vaikka päivät venyis kuinka pitkiksi ja stressikyttyrää pakottais kroonisesti eikä omista oikeuksista olis minkään maailman hajua.

 5. Timo Ojanen sanoo:

  Terve!
  Tällä kertaa ei taida palkankorotukset olla lakon aiheena, vaan muut asiat, joista AKT yrittää pitää kiinni.
  Onhan AKT ollut aina liitto, joka yrittää pitää jäsenistönsä puolta.
  Puheenjohtajanakin oli eräs Kuisma, joka käänsi takkinsa totaalisesti alkaessaan poliitikoksi.

Jätä kommentti

css.php