Hätäkeskuksia karsitaan ja se on muka uudistus

Hätäkeskusten määrä vähenee puoleen. Hämeenlinnakin menettää omansa Turkuun. Kun väki vähenee ei pidot tällä kertaa parane. Jos joku uskoo sisäministerin väitettä, ettei kansalaisen turvallisuus vaarannu, sulkekoon silmänsä seuraavan virkkeen ajaksi. Joulupukkia ei ole olemassa.

”Hätäkeskusuudistuksella turvataan ja varmistetaan hätäkeskuspalveluiden saatavuus ja tehokas viranomaisyhteistyö koko maassa.” Näin sanoo ministeri Holmlund. Mitenkähän tämä mahtaa onnistua. Työntekijämäärä tuskin pysyy nykyisellä tasolla, vai mahtuuko esimerkiksi Keravalle Helsingin ja Lohjan keskusten henkilökunta. Eipä taida mahtua. Eli käytännössä tullaan hoitamaan suurempien alueiden hälytyspuhelut pienemmällä henkilöstöllä. Jo nyt työntekijät uupuvat alimitoitetun resurssoinnin takia. Liekö kyseessä sitten Holmlundin mainostama ”hyvä henkilöstöpolitiikka”.

Yhtenä kriteerinä hätäkeskuspaikkakuntia valittaessa on Holmlundin mukaan ollut kielikysymykset. Selvää on, että voittajia tässä jaossa on ruotsinkieliset. Kuopiota ja Keravaa lukuunottamatta hätäkeskukset sijaitsevat ruotsinkielisellä rannikolla – jaa no, Oulu sijaitsee rannikolla, muttei ole kovin ruotsinkielistä seutua.

Holmlund ei ole huolissaan paikallistuntemuksen katoamisesta hätäkeskuslaueiden laajentuessa. Paikallistuntemus tullaan korvaamaan tekniikalla. Tekniikalla on vain ikävä taipumus pettää juuri silloin kun sitä tarvittaisiin. Entäpä sitten, kun apu meneekin väärään kuntaan. Eipä hätää herroilla, hätäkeskuspäivystäjä istuu äkkiä syytettyjen penkillä. Tämä nähtiin jo Pietarsaaren tapauksessa jokunen vuosi sitten.

Hätäkeskusten tietojärjestelmä uudistetaan tiiviissä yhteistyössä hätäkeskusten toimintaa ohjaavien viranomaisten eli poliisin, pelastustoimen sekä sosiaali- ja terveystoimen kanssa, sanoo ministeri Holmlund. Jo on aikakin. Miksi kyseistä järjestelmää kehitetty alunperin. Nykyinen ei palvele oikein ketään. Lisäksi uudistuksen myötä tullaan hätäkeskuksen kytkemään toimimaan keskenään siten, että jonkin keskuksen ruuhkautuessa, hälytyspuheluihin vastataan toisesta keskuksesta. Tai kolmannesta. On siinä kyllä hyvääkin: saattaahan joku pedersöreläinen saada vastaukseksi: ”ka mittee hättää siulla siellä o?”

Edellisen hätäkeskusuudistuksen jäljiltä on pikkuhiljaa alettu päästä juonesta kiinni, kun taas pannaan pakka sekaisin. Eivätkä nämä muutokset ole ilmaisia. Mitä käyttöä on tyhjiksi jääville hätäkeskuskiinteistöille suunniteltu? Entä onko varauduttu siihen, ettei nykyinen henkilöstö olekaan halukas siirtymään työn perässä? Onko valmistauduttu henkilöstön lisärekrytointiin? Veikkaanpa ettei kysymyksiin ole vielä vastauksia.

Valtion tuottavuusohjelma, joka tässäkin uudistuksessa on taustalla, tuottaa toinen toistaan surkuhupaisempia tuloksia. Eiköhän lopeteta näiden pikkumaisuuksien kanssa näpertely ja ruveta karsimaan oikein kunnolla:

– palokunnille määrätään vesikiintiöt sammutettavien kohteiden mukaan, onhan se kylmän veden kanssa lutaaminen epäterveellistäkin.

– puolustusvoimat jakaa sotilaille vain kymmenen patruunaa, vastaahan yksi suomalainen sotilas kymmentä ryssää. Ja se yhdestoista lienee sotimassa Tsetseniassa. Lännestä tuskin kukaan hyökkää, Ruotsihan lopetti armeijansa.

– rajavartiolaitosta ei enää tarvita kun Stubbi hoitelee viisumivapauden myös venäläisille.

– ja mitäpä poliisikaan enää tekee, kun rikollisia ei saa kohta tuomita enää vankiloihin, paitsi tietysti rikollisista suurimmat ja vaarallisimmat: talousrikolliset.

6 kommenttia artikkeliin “Hätäkeskuksia karsitaan ja se on muka uudistus”
 1. avatar Ismo Soukola sanoo:

  Lisätietoa (Helsingin Sanomat, 11.3.2010): ”
  Tuottavuustekijtä eivät ole olleet tässä minkäänlaisena ajurina, sisäasiainministeriön valtiosihteeri Antti Pelttari puolustaa.”

  Ei varmastikaan ole. Ei edes eräässä naapurivaltiossamme, jonka nimi jääköön ajanpuutten vuoksi sanomatta, mutta joka ei ole Ruotsi eikä Norja, 5-vuotissuunitelmissa saatu hukattua yhtä paljon rahaa käsittämättömiin hankkeisiin.

  Juuri muutama vuosi sitten saatiin rakennettua tilat ja vehkeet viidelletoista hätäkeskukselle ja niihin haalittua henkilökunta. Ja nyt siis homma kokonaan uusiksi.

  Kyllä jossain sitä löysää rahaa on ja paljon. Mutta silti pelastushelikopterit makaavat maassa rahoituksen uupuessa tämän tästä.

  Liiasta järjenkäytöstä ei herroja ainakaan voi moittia….

 2. avatar Irma Taavela sanoo:

  Terve Ismo

  Kuulin tuon saman uutisen jostakin ja laskeskelin, että miksi ihmeessä näitä hätäkeskuksia pitää rukata jos ei näkyvissä ole mitää järkeviä syitä koko toiminnalle? Henkilökunnan määräkin tullaan ilmeisesti pitämään suunnilleen samana kuin nyt.
  Omilla nopeilla laskutoimituksilla arvelen vain turhasti kuluttavan rahaa ja voimavaroja. Pelkkien uusien tietojärjestelmien tarpeella ei näitä voi perustella. Softaa kun on helppo ”kopioida” ja asentaa eri koneisiin.

  Ettei vain nyt oltaisi bentsmarkattu jonkun tiheämmin asutun maan hätäkeskusjärjestelmää ja ilman oman järjen valoa sovitetaan sitä tänne meille …

  T. Irma

 3. avatar Riitta Nyqvist sanoo:

  Tervehdys Teill!
  Bisnesenkeli on vuosikymmenet nimennyt erinäisiä ”hankkeita,”
  joita värkkäävät tittelinkipeät, jonkinsorttiset pomoiksi päässeet pyrkyrit,
  – fallossymboleiksi.
  Olen ollut huomaavinani, että osa naispolitiikoistammekin pyrkii vastaavanlaiseen värkkäilyyn,
  verovaroin pitää saada hinnalla-millä-hyvänsä
  jotain ”omaleimaista” aikaiseksi erilaisin siirroin, maksoi-mitä-maksoi..
  Patsaat alkavat olla vähä niinku pois muodista, jopa Neukkulassa
  T. Riitta

 4. avatar Irma Taavela sanoo:

  Riitta,

  mikäli tulkitsin sinua tai enkeliä oikein, saattaisi riittää kun näille ostaisi Bemarin tai Audin. Ovat kalliita merkkejä, mutta kokonaisuuden kannalta tulisivat silti huokeammiksi.

  Seuraava hallitushan voisi näille uudistuksille jotain tehdä, ei kuitenkaan jos kok on mukana kkp:ssa.

  T. Irma

 5. avatar Riitta Nyqvist sanoo:

  Terve Irma!
  Jos Kokoomus aikoo pysyä kuosissa,
  pitäisi Jyrki Boyn nyt pitää tiukka rehtorin puhuttelu Suvillekin.
  Suvi kun ei enää pysy itse itsensä perässä näiden tv-lupamaksujensa kanssa, juupas-eipäs-juupas..huomenna jatkuu..
  Mistä näitä naisministereitä oikein tulee…
  T. Riitta

 6. avatar Hessu sanoo:

  Mikä on keskinopeus ambulanssilla kun 50 kilometrin matkalle kuluu kolme tuntia? Tämä ajoaika kului Hämeenlinnasta Tammelaan 30.04.2010. Sydänkohtauksen saaneen potilaan kuljettamiseksi sairaalaan. Olisin kiinnostunut että Anne Holmlund kommentoisi asiaa tällä sivustolla?!!

Jätä kommentti

css.php