Ahtaat ovat ahtaajien maailmankuvat

Ahtaajat eivät jaksaneet kunnolla viikkoakaan tehdä töitä, kun jo taas piti ruveta lakkoilemaan. Nyt syypäiksi leimataan työnantajan lakon aikana värväämät facebook-ahtaajat, joita jostain syystä kutsutaan rikkureiksi.

Pitäisiköhän ahtaajien opetella aivan aluksi oikeiden termien käyttö ennen kuin alkavat hiekkalaatikoiltaan santaa muiden silmiin heittelemään? Minun ymmärrykseni mukaan rikkuri on lakkoilevaan ammattiliittoon kuuluva työntekijä, joka lakosta huolimatta menee töihin. Se, että joku ulkopuolinen tekee lakonalaista työtä, ei tee hänestä rikkuria. Monet esimiehet ovat lakon aikana töissä – ovatko he siis rikkureita?

Työntekijän lakko-oikeus – se on sinänsä hyvä asia. Ongelmaksi muodostuu yhä useammin, ettei lakko vaikuta suoraan työnantajaan enää samalla tavalla kuin joskus muinoin. Kärsijöinä useimmiten ovat asiaan osattomat kansalaiset.

Ammattijärjestöt lakkoillessaan puuttuvat kansalaisten perusoikeuksiin yrittäessään estää tekemästä työtä. Hyvä esimerkki ahtaajien lakon aikaan oli, kun työmaalle pyrkinyttä työnantajan edustajaa estettiin voimakeinoin pääsemästä työpaikalleen. Tilanteessa syyllistyttiin myös rikoslakirikokseen toisen omaisuutta vahingoitettaessa.
Samoin ammattiyhdistysten toiminta joillakin työmailla on suoraan perustuslain vastaista – lain mukaan jokaisella on oikeus kuulua tai olla kuulumatta mihinkään yhdistykseen. Mm. satamatyössä tätä perusoikeutta vastaan rikotaan räikeästi ”pakottamalla” työntekijät ammattiliiton jäseniksi. Ennen oli hyvin yleistä, että ns. villi työntekijä ”istuttiin pihalle” eli työt seisoivat niin kauan, kunnes poloinen älysi allekirjoittaa jäsenhakemuksen, tai työnantaja potki pellolle. Nykyään painostuskeinot ovat hivenen ”hienovaraisempia”, mutta yhtä kaikki, laittomia.
Ay-liturgiassa mielellään tuodaan esiin ”vapaamatkustajat”, jotka eivät kuulu ammattiliittoon, mutta jotka sitten tulevat ”nauttimaan” neuvotteluin ja lakkoiluin saavutetuista eduista. Tämän logiikan mukaan esimerkkinä: vuoden 1970 jälkeen työelämään mukaan tulleiden tulisi noudattaa 45 tunnin työviikkoa, koska eivät olleet 40 tunnin työviikon puolesta taistelemassa.

Ammattiliittojen olisi jo viimein aika nousta lisää liksaa-poteroistaan ja katsoa ympärilleen. Maailma on melko rajusti muuttunut. Kuitenkaan työsarka ei ole vähentynyt. Edelleen riittää taisteltavaa mm. tasa-arvon toteutumisesta,  harmaan talouden kitkemisessä (uskokaa tai älkää, se on ammattiliittojenkin etu) tai vaikkapa työpaikan ergonomian ja työturvallisuuden kehittämisessä.

3 kommenttia artikkeliin “Ahtaat ovat ahtaajien maailmankuvat”
 1. avatar Duunari sanoo:

  ”Samoin ammattiyhdistysten toiminta joillakin työmailla on suoraan perustuslain vastaista – lain mukaan jokaisella on oikeus kuulua tai olla kuulumatta mihinkään yhdistykseen”

  Kuitenkin kyseinen henkilö nauttii samoista eduista, 5 päiväinen työviikko, liittojen neuvottelemat palkankorotukset yms. Kun liittyy liittoon saa nauttia myös jo kauan sitten saavutetuista eduista, joita harvoin muistetaan.Tämä poloinen haluaa samat edut ilmaiseksi, mistä toiset ovat saattaneet maksaa kovan hinnan. Tämä sama poloinen tekee ylitöitä onnessaan, kun työkaverille annetaan kenkää. Minusta tämä poloinen on vain ahne ja itsekäs.

  En usko että millään työpaikalla pakotetaan liittoon, jos kertoo hyvän syyn nauttia samoja etuja siihen liittymättä.

  Liittojen voima piilee juuri siinä että porukka on samaa mieltä asioista ja pitävät yhtä tiukoissakin paikoissa.

  Ilman ammattiliittoja olisimme lähes orjatyövoimaa. Sitäpaitsi juuri ammattiyhdistysliike taistelee tasa-arvon toteutumisen puolesta, sekä harmaata taloutta vastaan. Myös parannukset työergonomiaan on liiton ohjaaman työsuojeluorganisaatin ansiota.

  Ammattiliittojen etu(eli työntekijöiden) on se että duunarit kuuluvat liittoon ja ovat yhtenäisiä. Politiikassa saattaa toimia monipuolue järjestelmä, mutta ei työpaikoilla.

 2. avatar Ismo Soukola sanoo:

  Lankalauantaita Duunarille!

  Mutkat suoriksi vetäen: et siis saisi nauttia toisten taistelemista eduista, ellet ole itse ollut mukana taistelussa – onko sinulla siis oikeus elää vapaassa, itsenäisessä maassamme, ellet ollut rintamalla isänmaata puolustamassa?

  Eivätkö ammattiliitot olekaan kaikkien alalla olevien työntekijöiden etuja puolustamassa, vaan itsekkäästi oman porukan asiaa ajamassa?

  Kuten sanoin, lakko-oikeuteen ei tule puuttua, se on yhä perusoikeus siinä, missä työnteko ja järjestäytymisvapaus. Mutta laittomien työtaisteluiden sanktiot tulee olla sellaisia, että ne tuntuvat tavllisen duunarinkin lompakossa.

  Kun duunarin persus uhkaa kastua, tulee ehkä mieleen ajatella omilla aivoilla eikä mennä sokeasti lauman mukana.

  Pääsiäisen jatkeita

 3. avatar Duunari sanoo:

  Et tainnut ymmärtää mitä tarkoitin.

  Tottakai omien jäsenien etuja ajetaan, mutta miksi henkilön jonka mielipide on liiton vastainen pitäisi tukea.
  Mielestäni juuri se että ei maksa jäsenmaksua tarkoittaa sitä.
  Taloudellinen kysymys se ei voi olla, jäsenmaksu on myös vervähennyskelpoinen.

  Liitot ajavat omien jäsentensä etuja tietysti. Miksi ihmeessä olisi liittoja jos kaikki ajaisivat kaikkien etuja. Ei tarvitsisi puolueitakaan kun kaikki puolueet ajaisivat toisten puolueiden etuja.

  Kun duunari persus uhkaa kastua on varmaan suurempi apu kuin toiset saman lailla ajattelevat liiton jäsenet tukevat. Kyllä etujen ajaminen yksin on hieman vaikeaa. Esimerkiksi yksin lakkoilu 🙂

Jätä kommentti

css.php