Kataisen sanakirja

Eilen sosiaalidemokraattien eduskuntaryhmä päätti olla tukematta hallituksen rahan kaatoa kankkulan kaivoon eli Kreikan tukilainaa. Siitäkös Jyrki Katainen otti savut talkkunaansa ja haukkui demarit taas muun muassa populisteiksi. Jyrki-boy vielä suomensi populismin tarkoittavan samaa kuin vastuun välttely ja selkärangattomuus.

Vaikka kuinka selailin nykysuomen sanakirjaa sekä sivistyssanakirjaa, en sieltä löytänyt Kataisen määritelmän kanssa yhtenevää tulkintaa.

Jos se on populismia, että yrittää kertoa kansalle sen ymmärtämällä tavalla asioista, joista elitisti (=poliittinen johto) päättää kansan mielipidettä kuuntelematta, olkoon se sitten populismia. Olen miljoona kertaa mieluummin populisti kuin elitisti.

Suomi vietiin muinoin rahaliittoon kansalta asiaa kysymättä. Eliitti pelkäsi kansan äänestävän ”väärin”. Maalattiin toinen toistaan karmaisevampia kauhukuvia, jos jättäydytään euroalueen ulkopuolelle.

Vaan kuinkas kävikään? Ruotsin olisi pitänyt upota jo ajat sitten kruununsa kanssa. Vaan hyvinhän tuo näyttää tuossa vieressä porskuttavan – mitä nyt prinsessojen naimahuolet hieman kansankotoa hiertävät.

Euroopan rahaministerit rustasivat kiireessä kasaan järjestelmän, jonka pitäisi estää Kreikan kaltaiset tilanteet. Järjestelmä tulee melko pian joutumaan tulikokeeseen. Kohdetta vielä hieman arvotaan: onko se Irlanti vaiko Portugali.

Hiljaista on vielä Romanian ja Bulgarian suunnalla, jotka Olli Rehn laajentumiskomissaarina ollessaan puoliväkisin runnoi mukaan. Toivottavasti Olli nyt rahakomissaarina ei joudu toteamaan, että sitä sai mitä tilasi.

Kun kerran veronmaksajien rahoja maailmalle jaellaan, olisi edes kohtuullista kertoa oikealla suomenkielellä (ei siis Kataisen eikä muunkaan elitistin sanakirjatulkinnoin), mitä eri ratkaisumallit todella merkitsisivät.

Niin kauan kuin saamme kuulla poliittista jargonia, populisteja tarvitaan.

Kommentti artikkeliin “Kataisen sanakirja”
 1. avatar Riitta Nyqvist sanoo:

  Terve Ismo!
  Amerikkalaispankit vihdoinkin syynissä mahdollisista ohareista kriisissä. Tuskin ovat ainutlaatuisia Telluksella..
  Vrt Saksa, Ranska jne.
  Kävin verkossa läpi aikasmoisen nipun analyyseja ja epäpoliittisia asiantuntijalausuntoja, jotka vahvistivat maalaisjärkeeni ja Ojalan laskuoppiin nojaavaa nuivaa suhtautumistani Kreikka-apurahaan ja Euroopan ”pelastusoperaatioon.”
  Suomen päättäjien asenne on alusta lähtien ollut hyvin sinisilmäinen näiden junior-, senior- ja super senior-asemassa olevien velkojien joukossa. Kenen joukoissa mahdetaan seisoa loppupeleissä, luultavasti jumbona.
  Pankkijargon on sitä luokkaa, ettei meidän peräkylän poijjaatkaan peräs pysy, vierestä viedään – valitettavasti.
  Populismi-sanaa käytetään aina kun ei ymmärretä, ei haluta ymmärtää.. tai toveri ehti ensin, eräänlaista helppoa hengenvelttoutta!
  Jatketaan harjoituksia!
  T. Riitta

Jätä kommentti

css.php