Mistä näitä yhtiöitä oikein tulee?

Lauantaisessa lehdessä uutisoitiin toriparkin suunnittelun käynnistymisestä. Eipä tarvinnut lukea kuin toiseen kappaleeseen saakka, kun voi ennustaa homman menevän reisille ja laskun lankeavan kaupunkilaisille.

Tilaajajohtaja Päivi Saloranta ehdottaa, että toriparkkia varten perustetaan oma yhtiö suunnittelutyötä tekemään. Voi herra mun vereni..!

Eikö tässä kylässä osata enää tehdä mitään ilman, että perustetaan yhtiö.  En tiedä mistä tämä yhtiöittämisvimma oikein kumpuaa, mutta viimeistään nyt pitäisi jo vetää jarrut kiinni.
Tässä kuntakonkurss…kuntakonsernissa näitä yhtiöitä on jo karsittavaksi asti. Joukossa on hyvin toimiviakin, mutta sitten on niitä vähemmän hyvin toimivia. Jälkimmäisistä päällimmäisenä Innopark Oy, jonka sotkuja verovaroin korjaillaan vielä pitkään.

Ja Innoparkissa oli sentään puikoissa paras a-ryhmä, erään kunnallispolitiikassa (liian?) pitkään mukana olleen vaikuttajan mukaan.

Jos nyt joku haluaa torin alle lähteä kaivelemaan, tehköön sen omalla rahalla ja vastuulla. Kaupunki voi vuokrata tontin. Mutta verorahoja ei tulisi moiseen haaskata.

Osakeyhtiö on oman erityislainsäädännöin puitteissa toimiva yritys, sen toimintaan kunta voi vaikuttaa todellisuudessa erittäin vähän. Yhtiöittämistä perustellaan usein kustannusten näkyvyydellä. Mutta jälleen hyvänä esimerkkinä olkoon Innopark ja sen toiminnan läpinäkyvyys tai oikeammin sen puute.

Tässä kaupunkikonsernissa olevien yhtiöiden määrä on sitä luokkaa, ettei homma pysy enää kenenkään hallinnassa, vaikka sitten yksi controlleri mukaan tulisikin.

Otsikko kupattu eräältä valheellisia mielikuvia mainonnassaan viljelleeltä teleoperaattorilta.

2 kommenttia artikkeliin “Mistä näitä yhtiöitä oikein tulee?”
  1. Juuri näin, Ismo.
    Samaa mieltä.

    Yst. Susanna

  2. HasseKaskela sanoo:

    Ismo olen kanssasi samaa mieltä.
    Ja uusia yhtiöitä kysyttäessä voidaan osoittaa sormella joko Inno Parkkiin tai Hämeenlinnan jäähelleille.

Jätä kommentti

css.php